Android Cihazınızın Saldırıya Uğrayıp Uğramamasını Kontrol Etmenin 5 Yolu

Android Cihazınızın Saldırıya Uğrayıp Uğramamasını Kontrol Etmenin 5 Yolu

Bugünlerde herkesin bir akıllı telefonu var ve hayatımızı yönetiyorlar, bu da onu güvenli ve virüslerden uzak tutmanın çok önemli olduğu anlamına geliyor. Peki, Android cihazınızın saldırıya uğrayıp uğramadığını nasıl anlarsınız?

Telefonunuz komik davranıyorsa, kötü amaçlı yazılımları, aldatmaca uygulamalarını ve cihazınızla ilgili diğer sorunları kontrol etmek için bu ipuçlarını kullanmalısınız. Ayrıca, ilerlemenizi nasıl koruyacağınızı açıklayacağız. Android telefonunuzun saldırıya uğrayıp uğramadiğini şu şekilde bilirsiniz.

1. Zayıf Pil Ömrü veya Aşırı Pil Kullanımı

Şüpheli etkinliğin açık belirtilerini görmeseniz bile, perde arkasında kötü niyetli bir şey devam ediyor olabilir. Telefonunuzun saldırıya uğrayıp uğramadığını görmenin en iyi yollarından biri pil kullanımınızı kontrol etmektir.

Telefonunuz nedensiz yere sıcaksa, şarj olmasa bile, ekran kapalıyken arka planda bir şey çalışıyor olabilir. En gelişmiş kötü amaçlı yazılımlardan bazıları telefonunuzda veya tabletinizde hala iz bırakabilir, bu nedenle pil kullanım menüsünü kontrol derek başlayın. Piliniz sürekli düşükse ve kendinizi “telefonum hacklendi mi?” diye merak ediyorsanız, aşağıdaki kontrolleri gerçekleştirin.

Açık Ayarlar > Pil > Pil Kullanımı ve bilinmeyen bir uygulama veya olağandışı bir şey arayın.

Android Pil Kullanımı Ekran Görüntüsü Dökümü

Google’ın Android’de yerleşik kapsamlı bir Google Play Protect sistemi olduğundan bu çok sık olmaz, ancak yine de kontrol etmenizi öneririz. Yukarıdaki örnekte, tipik pil kullanımı ve drenajı görüyoruz, ancak suyunuzun önemli bir kısmını boşaltan çeşitli bir uygulama görürseniz. Bu hiç iyi değil!

Bu senaryoda, büyük olasılıkla bulunmasını önlemek için adını gizleyen bir keylogger veya virüs vardır. Genel bir kural olarak, alışılmadık derecede yorucu bir şey arayın.

Hepimiz telefonlarımızı farklı kullanıyoruz, ancak son derece ciddi bir pil kaybı fark ederseniz, bu bir endişe kaynağıdır. Telefonunuzu yeniden başlatabilir, şüpheli yazılımı kapatmaya zorlayabilir veya mümkünse uygulamayı tamamen kaldırabilirsiniz. Piliniz çok hızlı tükeniyorsa ve kendinizi “telefonum hacklendi mi?” diye merak ediyorsanız, kesinlikle bu kontrolü gerçekleştirin!

2. Rastgele İstenmeyen Uygulama Yüklemelerini Kontrol Edin

Kötü amaçlı yazılımların veya telefon korsanlığının bir başka masalsı işareti, telefonunuzda rastgele uygulamaların yüklü olduğunu görmenizdir. Bunlar kendiniz yüklemediğiniz uygulamalardır. Kötü uygulamalar veya siteler telefonunuza bir program yükleyebilir ve hassas bilgileri üçüncü bir tarafa geri gönderebilir.

Bunu iletmeyin: muhtemelen cihazınızın saldırıya uğradığı anlamına gelir. Bazen, bir ton pil ömrü kullanmaz, ancak yine de zarar verebilir ve verilerinizi tüketebilir. Eğer bir tane bulursan, ondan nasıl kurtulacağın aşağıdadır.

Şu adrese gidin: Uygulamalar > Uygulamalar > Uygulama Yöneticisi Ayarları ve telefonunuzdaki uygulamalar listesinde ilerleyin. Bazen Tüm Uygulamalar açılan ok. İstemediğiniz her şeyi bulun, dokunun ve Kaldır.

Açıkçası, yalnızca şüpheli görünen şeyleri kaldırmalısınız, ancak önemli olmadığını biliyorsunuz. Rastgele şeyleri kaldırmaya başlarsanız, yarardan çok zarar verebilir ve telefonunuzun hayati bileşenlerini kırabilirsiniz.

Telefon üreticileri veya taşıyıcıları tarafından önceden yüklenmiş olarak gelen ve zararsız olan birçok uygulama vardır. Kaldırdıklarıyla ilgili dikkatli olun.

3. Olağandışı Yüksek Veri Kullanımı

Çoğu insanın sınırsız veri planı vardır, bu nedenle ayarlardaki “Veri Kullanımı” menüsüne bakmaz. Ancak Android’iniz harekete geçiyorsa ve telefonunuzun saldırıya uğrayıp uğramadığını kontrol etmek istiyorsanız, sorunları kontrol etmenin başka bir kolay yoludur.

Bir virüs varsa, sürekli çalışan ve kötü aktörlerle iletişim kuran bir uygulama aracılığıyla özel verilerinizi üçüncü bir tarafa geri gönderiyor olabilir.

Kontrol etmek için, Bağlantılar > Ayarlar ve Wi-Fi > Veri Kullanımı ve biraz etrafı kurcala. Bazı cihazlarda, Ağ ayarlarıöğesini seçin. Sımve sonra Uygulama Veri Kullanımı.

YouTube, Spotify ve diğer akış hizmetleri düzenli olarak çok fazla veri kullanır. Ancak başka bir uygulama çok fazla kullanıyorsa, bir şeyler doğru değildir. Rastgele hiçbir uygulama belirli bir ayda 5GB kullanmamalıdır, bu nedenle burada yersiz bir şey arayın.

Şüpheli görünen bir şey bulduğunuzda, kaldırın (cihazınız için gerekli olmadığından emin olduktan sonra).

4. Garip Pop-Up’ları ve Reklamları İzleyin

Açılır pencerelerin çeşitli şekil ve boyutlarında, rastgele zamanlarda ve her türlü web sitesinden gelir. Onlarla başa olmayı öğrendik ve çoğu zaman içerik içeren bir reklamdan başka bir şey değil.

Bazen kötü olabilir ve başınızı belaya sokabilirler. Komik görünen garip pop-up’lara veya reklamlara dikkat edin. Asla üzerlerine tıklamayın.

Android'de Sahte Virüs Pop-up'ları

Google, özellikle Android’deki Google Chrome’da bu gibi olayları önlemek için son birkaç yılda birkaç değişiklik yaptı, ancak yine de zaman zaman oluyor. Genellikle, açılır pencereleri tekrar tekrar göründükçe telefonunuzu titreştirecektir. Bazen ekranınız bile yanıp söner.

Ama tamamen sahte: “Kaldır” düğmesine dokunmayın. Tüm web tarayıcınızı kapatın ve bunun yerine akıllı telefonunuzu yeniden başlatın.

Aşina olmadığınız bir giriş alanına asla kişisel bilgi göndermeyin. Kredi kartı veya şifre bilgilerini asla girmeyin.

5. Uygulamalar ve Telefon Çökmeye Devam Ediyor (Açıklanamayan Davranış)

Android telefonunuzun saldırıya uğrayabileceğinin bir başka işareti de çökmeye devam etmesidir. Genellikle, Android telefonlar dengesiz davranmaya başlar: uygulamalar sebepsiz yere açılır veya telefonunuz yavaş veya sürekli çökecektir. Bazen, bu sorunlar bir virüsten gelir.

öncelikle, Google’ın doğrudan Google Play App Store’da yerleşik olan kendi “Play Protect” tarayıcısını deneyin. Google Play’i açın ve sayfanın üst kısmındaki profil resminize dokunun. O zaman git. Koruma Çal ekranın yarısında ve isabet Taramak telefonunuzu ve uygulamalarınızı taramaya başlamak için.

Play Protect’in oldukça temel bir araç olduğunu unutmayın, bu nedenle bir telefonun saldırıya uğrayıp uğramadığını görmek için en iyi uygulamalardan biri olan Malwarebytes gibi daha sağlam bir alternatif düşünebilirsiniz.

Google Play Store’da düzinelerce “Anti-virüs tarayıcı” ve “mobil güvenlik” uygulaması var, ancak güvenilir markalara ve isimlere bağlı kalmanızı öneririz. Yalnızca görünen ilk seçeneği yüklemeyin. Bilgisayarlarınızda kullandığınız Avast, AVG veya BitDefender gibi tanınmış markaları arayın.

Bu araçlar, cihazınızı hızlı ve kolay bir şekilde taramada mükemmeldir. Genellikle, Malwarebytes bir şey bulursa sizin için kaldırır.

İndirmek: Malwarebytes Security (Ücretsiz, abonelik mevcuttur)

Gerekirse Fabrika Verilerini Sıfırlama Yapma

Uygulamaları kaldırırsanız, virüsten koruma yazılımı çalıştırırsanız ve sorunlarla karşılaşmaya devam ederseniz, son bir çaba fabrika verilerini sıfırlamaktır.

Unutmayın: Bu işlem telefonunuzdaki her şeyi kesinlikle siler, bu nedenle devam vermeden önce kesinlikle emin olun.

İlgili: Android Telefonlarda Fabrika Ayarlarına Sıfırlamadan Sonra Veriler Kurtarılabilir mi?

Fotoğrafları, kısa mesajları, videoları ve saklamak istediğiniz diğer her şeyi yedeklediğinizde Android’inizi silmeye devam edin. Git Yedekleme ve Sıfırlama > Ayarlar (veya Güvenlik veya Sistem) > > Fabrika Verilerini Sıfırla.

Buna yalnızca diğer tüm yollar tükendiğinde ve AV yazılımı başarısız olduğunda başvurun. Her şeyi yok edecek. Telefonunuz ilk gün olduğu gibi açılır. Bu yüzden her şeyi tekrar ayarlamanız gerekecek, ama üzgün olmaktansa güvende olmak daha iyidir.

Telefonunuzun Saldırıya Uğrayıp Uğramadığını Kontrol Etme: Android Cihazınızı Güvende Tutma

Hedef kitle bu kadar büyük olduğunda bilgisayar korsanları yaratıcıdır.

Uyanık ve dikkatli olmak, ilk etapta olası güvenlik ihlalleriyle başa çıkmanızı engelleyebilir. Kendinizi güvende tutmak için yapabileceğiniz (veya aradığınız) birkaç şey şunlardır:

  • Güncel kalın ve her zaman en son yazılım güncellemelerini yükleyin.

  • Yalnızca güvenilir kaynaklardan uygulama alın.

  • Devre dışı bırakma veya işaretini kaldır Bilinmeyen Kaynaklardan Yükle seçeneği Ayarlar.

  • Kilit ekranı güvenliği için parmak izi, göz taraması, parola veya PIN kullanın.

İlgili: Uyarı İşaretleri: Telefonunuzun Dinlendiğini Nasıl Anlarsın?

Telefonunuzu Güvende Tutmak İçin Tetikte Olun

Yalnızca Google Play Store, Amazon App Store veya Samsung’un Galaxy uygulamaları gibi güvenilir kaynaklardan uygulama yükleyin. Android APK’ları (yükleme dosyaları) sunan web siteleri arkadaşınız değildir. Bu dosyaları hiçbir koşulda yüklemeyin.

Akıllı telefonunuzu güvende tutmanın en önemli yolu sadece dikkatli olmak ve sağduyu kullanmaktır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan