Android işletim sistemi esneklik ilkeleri üzerine kuruludur. Çok sayıda özelliğinde değişiklik yapmak ve başlangıçta yapmak için tasarlanmadığı çok çeşitli hileleri gerçekleştirmek için düzinelerce yol sunar.
Tasker otomasyon uygulaması kadar bu esnekliği artırmada da başarılı olan bir Android uygulaması bulmak zor olacaktır. Güçlü, şık ve çok kullanışlı olan Tasker, her Android kullanıcısının sahip olması gereken çok amaçlı bir uygulamadır.
Ama Tasker’ın nesi bu kadar iyi ve sizin için tam olarak ne yapabilir? Bir göz atalım.
Tasker Nedir?
Tasker, Android akıllı telefonunuzda çok çeşitli günlük görevleri otomatikleştirmenize yardımcı olabilecek güçlü bir uygulamadır. Yüzlerce amaca özel uygulamayı tek başına değiştirebilir ve cihazınızı her türlü şekilde değiştirmek için bir araç sunar.
Eşiniz aradığında telefonunuzun otomatik olarak tam konumunuza bir SMS göndermesini mi istiyorsunuz? İşyerinize geldiğinizde sosyal medya uygulamalarınızı kilitlemeye ne dersin? Peki, bunu yapan bir uygulama arayabilirsiniz (spoilerlar: zor bir iş) veya Tasker’ın bunu sizin için sorunsuz bir şekilde ele etmesine izin verebilirsiniz.
Tasker’ı tanımlamanın en iyi yolu, yapabileceğinizi bile bilmediğiniz birçok harika şey yapan şık bir küçük otomasyon uygulaması olarak. Android akıllı telefonunuzu yaratıcı yollarla özelleştirmek için en iyi uygulamalardan biridir.
Tasker ücretli bir uygulamadır ve Play Store’dan indirilebilir. Uygulama için 7 günlük ücretsiz deneme sürümü almak için, bunun yerine resmi Tasker web sitesinde bulunan sürümü indirmeniz gerekir.
Yükleme prosedürü basittir. Ancak, ortalama Android uygulamanızdan çok daha fazla izin gerektirir. İlk başta kabataslak görünebilir, ancak işini yapmak için düşük seviyeli sistem işlevlerine erişmek için bu izinlere ihtiyaç duyar.
İndirmek: Tasker ($3.49)
Tasker Nasıl Kurulur
- Tasker giriş ekranınızda, sağ üst köşedeki üç noktalı menü simgesine tıklayın.
- Üzerine dokunun Android Ayarları > daha fazlası.
- Android izinlerinin bir listesini bulacaksınız. Android sürümünüze ve telefon üreticinize bağlı olarak, her iznin nasıl verileceğinin küçük varyasyonları olabilir.
Tabii ki, eğer rahat değilseniz, her şeye erişim izni vermek zorunda değilsiniz. Ancak, belirli bir izni gerektiren otomatik bir eylemi programlamaya çalıştığınızda bu uygulamanın işlevselliğini etkileyebilir.
Tasker Nasıl Kullanılır
Tasker uygulaması sezgisel bir tasarıma sahip olsa da, dik bir öğrenme eğrisi vardır. İpleri öğrenmek için zamanınızın birazını feda etmek genellikle buna değer, özellikle Android cihazınız üzerinde kullanabileceğiniz muazzam güç nedeniyle.
Bilgisayar programlamada herhangi bir arka planınız varsa, daha basit görevleri otomatikleştirmeyi nispeten kolay ve çok daha fazlasını bulacaksınız.
Tasker Kullanıcı Arabirimi Bileşenleri
Giriş ekranında Profiller, Görevler, Sahneler ve Vars etiketli dört sekme bulacaksınız.
- Profil: profil sekmesi, görevlere bağlı bir tür kapsayıcı veya koşul koleksiyonu oluşturmanıza erişim sağlar. Burada, bir görev tetiklenmeden önce karşılanması gereken koşulları tanımlayabilirsiniz.
- Görev: görevler sekmesi, profilde tanımlanan koşul karşılandığı zaman yürütülecek bir eylem veya eylem grubu oluşturabileceğiniz yerdir. Bir aramayı otomatikleştirebilir, SMS gönderebilir, Wi-Fi’nizi açabilir, dosyalarınızı yedekleyebilir, gereksizleri silebilir ve yüzlerce olası eyleme göz atabilirsiniz.
- Sahne: burası kendi kullanıcı arabirimi bileşenlerinizi oluşturabileceğiniz yerdir. Menülerden ve düğmelerden açılır menülere ve istemlere kadar her şeyi oluşturabilirsiniz. Ayrıca özel bildirimler ve hatta uygulama kilit ekranları tasarlayabilirsiniz.
- Vars: görevler arasında atayabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz bilinmeyen değerleri (değişkenleri) yönetmek için bir sekme. Bu değerler genellikle sistem bilgilerinden ve aygıt durumlarından türetilir. Mevcut zaman ve pil seviyesinden ekran parlaklığı seviyesine ve sıcaklık değerlerine kadar her şey olabilirler. Bir görevi tetiklemek için koşul olarak bir değer de kullanabilirsiniz.
Tasker’da Profiller ve Görevler Nasıl Oluşturulur
Tasker’ın gücü, sonsuz olası koşullar ve eylemler kombinasyonunda yatmektedir. Başka bir deyişle, temel ilke; Bu olduğunda, bunu yap. Kontrol edebileceğin çok fazla koşul ve gerçekleştirebileceğin birçok eylem olduğundan, seçimle şımarıksın.
Ayrıca, eylemleri veya eylem gruplarını (görevler olarak da bilinir) tetiklemek için herhangi bir uygulama veya sistem bilgisini, cihaz durumunu veya olayı koşul olarak (profil sekmesinde tanımlanır) kullanabilirsiniz.
Örneğin, pil gücünü korumak ve radyasyon emisyonunu azaltmak için cihazınızın saat 23:30 olduğunda (koşul) uçak modunu (eylem) otomatik olarak açmasını sağlayabilirsiniz.
Tasker’da Basit Otomasyon Görevi Oluşturma
Profiller ve Görevler sekmesinin nasıl kullanılacağını daha iyi göstermek için, ekran parlaklığınızı her gün 19:30’da azaltan ve ertesi gün 07:00’de artıran basit bir otomasyon projesi oluşturalım.
- Tasker Giriş ekranınızda, Profil sekmesine dokunun ve + simgesini kullanarak ekranın sağ alt köşesinde bu simgeyi kullandır.
- Üzerine dokunun Saat ve ekran parlaklığında bir azalmayı tetikleme süresini ve ardından bir artışı tetikleme süresini ayarlayın.
Tetikleyici Ayarlama
Profil sekmesinin görevi tetikleyen koşulları tanımladığınız yer olduğunu unutmayın. Uygulama etkinliğini, ayın gününü, cihaz olayını, coğrafi konumu, cihaz durumunu ve saati tetikleyici olarak kullanabilirsiniz. Otomasyon projemiz için zamanı tetikleyici olarak kullanacağız.
- Zaman değerlerini ayarladıktan sonra, ekranın sol üst köşesindeki arka simgeye vurun.
- Bir Görev eklemeniz istenir. Tıklayın Yeni Görev, seçtiğiniz herhangi bir görev adını yazın ve ekrandaki onay işareti simgesine dokunun.
- Bir sonraki ekranda, + simgesine gidin ve Ekran > Parlaklığını Görüntüle.
- Ekran parlaklığı düzeyini 40 veya seçtiğiniz herhangi bir düşük değere ayarlamak için kaydırıcıyı kullanın.
0 ile 10 arasında son derece düşük değerlerden kaçının. Bazı eski cihazlarda, bu parlaklığı kullanılamaz düzeylere düşürebilir.
Yukarıdaki adımları takip ettikten sonra:
- Tasker giriş ekranınıza dönmek için iki kez geri düğmesine basın. Bu, düzenlemelerinizi otomatik olarak kaydeder.
- Düzenlemeleriniz kaydedildikten sonra, ekran parlaklığınız belirtilen ekran parlaklığına göre her gün tam olarak 19:30’da sönmelidir.
Çıkış Görevi Ekleme
Ayrıca ekran parlaklığınızın sabah normal seviyelere dönmesini isteyeceksiniz. Bunu yapmak için bir Çıkış Görevi eklemeniz gerekir. Çıkış Görevi, bir profil döngüsünü tamamladıktan sonra tetiklenen bir görevdir. Başka bir deyişle, ekran parlaklığı ertesi gün sabah 7:00’ye kadar 40’ta kaldıktan sonra ne olmalı?
Çıkış Görevi eklemek için:
- Ana ekranınızda, Görev sekme.
- Öğesini tıklatın. + ikon.
- Görevinizi “Ekran Parlaklığını Normalleştir” veya uygun herhangi bir ad olarak adlandırın.
- Bir sonraki ekranda, + simgesine gidin Ekran > Parlaklığını Görüntüle.
- Parlaklık düzeyini 150 veya herhangi bir uygun gündüz ekran parlaklığına ayarlamak için kaydırıcıyı kullanın ve ekranın sol üst köşesindeki geri düğmesine basın.
- Şu şekilde geri dön: Profil sekmesinde, geçerli profili bulun ve daha önce eklediğiniz göreve uzun süre basın.
- Musluk Çıkış Görevi Ekle ve daha önce oluşturduğunuz “Ekran Parlaklığını Normalleştir” görevini seçin
- Son olarak, otomasyon projenizi tamamlamak için ekranın sağ üst köşesindeki onay işareti simgesine tıklayın.
Tasker ile başka ne yapabilirsiniz?
Tasker uygulamasında bulunan eylemleri ve tetikleyicileri keşfetmek için biraz zaman ayırın ve bununla daha ne kadar yapabileceğinize şaşıracaksınız. Yukarıdaki ekran parlaklığı örneği zar zor scratcTasker ile yapabileceklerinizi sorun.
Tasker ile şunları yapabilirsiniz:
- Konumunuza bağlı olarak Wi-Fi’nizi açın veya kapatın.
- Telefonunuz coğrafi bir konumdan çıktığında belirli uygulamaları parolayla kilitleyin.
- Çocuğunuzun tam konumunu SMS veya e-posta yoluyla cep telefonunu arayarak alın.
- Android akıllı telefonunuza özel sesli komutlar verin.
- Dosyalarınızı, SMS’lerinizi, MMS’lerinizi ve arama günlüklerinizi otomatik olarak yedekler.
- İş e-postası veya maaş çeki uyarıları için özel ses bildirimlerini çalın.
İşte Tasker ile yapabileceğiniz bazı temel ama ilginç şeyler için bir kılavuz.
Hayal Gücünüzü Keşfedin
Tasker ilk başta biraz korkutucu olsa da, ipleri öğrendiğinizde, yapabilecekleriniz gerçekten sonsuzdur. Temelleri anladığınız sürece, karmaşık bir otomasyon projesini kamçılamak hayal gücünüzü keşfetme meselesi haline gelir.